Over de rivieren | Feenstra Rijn Lijn

Over de rivieren

Met Feenstra Rijn Lijn ontdekt u de mooiste rivieren van Europa. En dan bedoelen we ècht ontdekken, want op het water beleeft u een rivier pas in al zijn glorie, inclusief het landschap waar de rivier doorheen stroomt. Zo gaan onze reizen door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Elk land is weer anders. U geniet gegarandeerd van de gevarieerde natuur, dorpen, steden en het vele culturele erfgoed.

Wateren in de Lage Landen

Een riviercruise is de ideale manier om ons eigen land en België eens van een andere kant te bekijken. Van het pittoreske Oudeschild op Texel en een vaart dwars door de Haarlemmermeerpolder tot aan de Maas en het statige Antwerpen; de variatie doet u versteld staan.

De Belgische Maas

De Maas stroomt tussen Luik en Namen door, twee gebieden met elk hun eigen karakter. Ten noorden van de rivier liggen weidse korenvelden en ten zuiden heuvels met akkers en bossen die de overgang naar de Ardennen aankondigen. Na Luik wordt het Maasdal wat smaller, met af en toe steile rotswanden. In de omgeving van Namen en Dinant sluipt er een vleugje romantiek in het Maasdal. Prachtig om in alle rust doorheen te varen.

De majestueuze Rijn

Veel van onze riviercruises gaan over de majestueuze Rijn, één van de belangrijkste waterwegen van Europa. De Rijn verbindt de Alpen met de Noordzee en onderweg vormt de rivier op sommige plekken de grens tussen landen. Na de beroemde waterval bij Schaffhausen stroomt hij verder naar Basel. Een gedeelte van de oorsponkelijke Bovenrijn is niet bevaarbaar. Hier moet de scheepvaart uitwijken naar het Grand Canal d’Alsace. Op de Bovenrijnse laagvlakte is de begroeiing op de oevers weelderig. Het traject tussen Mainz en Koblenz wordt ook wel de Romantische Rijn genoemd, vanwege de vele kastelen en de steile berghellingen aan weerszijden. De Romeinen bouwden er ruim 50 vestingwerken. Steden als Bonn, Keulen en Düsseldorf zijn met de tijd meegegaan en hebben zich ontwikkeld tot moderne en imposante steden. Zelfs de industrie in het Ruhrgebied is indrukwekkend.

De sprookjesachtige Moezel

De Moezel ontspringt in de Franse Vogezen maar over de grens stroomt hij door het meest beroemde wijnbouwgebied van Duitsland. Het wemelt hier van de historische bezienswaardigheden. In 1963 besloten Adenauer en De Gaulle tot kanalisatie van de Moezel. Dat leidde tot een cascade van 14 sluizen en stuwen. Alleen al tussen Trier en Koblenz moest een hoogteverschil van 120 meter overwonnen worden. Gelukkig heeft dat allemaal geen invloed gehad op de schoonheid van de Moezel. De grillige berghellingen langs de bochtige rivier zijn volop begroeid met wijnranken. Met sfeervolle plaatsen als Cochem en Trier - de oudste stad van Duitsland - is het Moezeldal de perfecte streek voor uw vakantie.

Krov Moselschleife

De smalle Saar

Feenstra Rijn Lijn vaart als één van de weinige touroperators ook over de smalle Saar. Blikvangers zijn de Saarschleife, een nauwe passage waar de rotsen tot hoog aan de hemel reiken, en de plaatsen Saarlouis en Saarburg, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.

De magnifieke Seine

Het stroomgebied van de Seine voert langs chique en stijlvolle steden, prachtige impressionistische landschappen, koninklijke kastelen en authentieke vissersdorpjes. Met een lengte van 776 kilometer is de Seine niet de langste maar waarschijnlijk wel de beroemdste waterweg van Frankrijk en heeft een onmiskenbaar romantische sfeer. De Seine ontspringt iets ten noorden van Dijon op het plateau van Langres. Vanaf daar stroomt de rivier naar het noordwesten. Na het Franse Troyes stromen verschillende zijrivieren de Seine in. Vlak voordat de rivier Parijs instroomt, voegt de Marne zich nog bij haar. De Seine verdeelt Parijs in twee delen: de rive gauche (linkeroever), waar het artistieke en wetenschappelijke leven tot uiting komt en de rive droite (rechteroever), de meer chique en commerciële kant van Parijs. Het gedeelte van de Seine en de kaden tussen de Pont de Sully en de Pont d’Iéna is door Unesco zelfs tot werelderfgoed verklaard. Weer buiten Parijs begint de rivier sterk te meanderen om uiteindelijk bij Le Havre in het Kanaal uit te monden.

De sfeervolle Main

De Main slingert van oost naar west door het sfeervolle en afwisselende Noord Beierse landschap en het Rijn-Main-gebied. De omgeving kent prachtige vergezichten en biedt vele bezienswaardigheden in steden als Miltenberg, Aschaffenburg en Würzburg. Bij Bamberg begint het Main-Donaukanaal, een kunstmatige verbinding waardoor de Main en de Donau sinds 1992 met elkaar verbonden zijn.

Budapest

De indrukwekkende Donau

Door het Main-Donaukanaal is het toerisme naar de mooie Blauwe Donau enorm toegenomen. En dat is niet voor niets. De Donau ontspringt bij Donaueschingen in het Zwarte Woud en legt ongeveer 2850 prachtige kilometers af naar de Zwarte Zee. Onderweg passeren we veel interessante plaatsen met grote historische betekenis. Wat dacht u van het mooie rijtje Passau, Dürnstein, Melk, Wenen, Bratislava en Budapest. U ontdekt er grote verschillen in cultuur, een indrukwekkende natuur en een zeer vriendelijke bevolking